top of page

Bloedbank

Een goed functionerende bloedbank is van onschatbare waarde als het aankomt op het redden van levens. Bloedtransfusies zijn essentieel voor verschillende medische procedures, waaronder spoedeisende situaties, operaties, behandelingen voor kanker, complicaties tijdens de zwangerschap en tal van andere medische aandoeningen.

Een bloedbank fungeert als de levensader van de gezondheidszorg door een veilige en constante voorraad van verschillende bloedproducten te handhaven. Het hebben van een goed georganiseerd en goed beheerd bloedbanknetwerk vereist niet alleen bloeddonaties, maar ook een zorgvuldig proces om ervoor te zorgen dat het gedoneerde bloed veilig is voor gebruik. Dit omvat screening op infectieziekten, het testen van bloedgroepen en het zorgen voor de juiste opslagomstandigheden.

Voorheen was de bloedbank gevestigd in een klein gebouwtje midden in de stad. De snel toenemende bevolkingsaantallen op het eiland en de verouderde apparatuur en staat van het gebouw brachten de noodzaak voor een nieuwe, gemoderniseerde bloedbank. Het Indonesische Rode Kruis, lokaal geleid door een van onze samenwerkingspartners, mevrouw Sri Soedarsono, heeft gezorgd voor een nieuw, modern gebouw. Met hulp vanuit Nederland door Sanquin Bloedvoorziening kon de hele inventaris en alle apparatuur worden vernieuwd zodat deze weer volledig voldoet aan de huidige, strenge, veiligheidseisen.  Hiermee is de bloedvoorziening voor de ruim 1.4 miljoen inwoners van het eiland verzekerd. Per maand worden 2.000 bloeddonaties klaargemaakt. 

bottom of page